Nyt päästään sitten hiontavaiheeseen. Alkaa nuo liikkeet olla sen verran perusvalmiita, että nyt on tarve saada ne mahdollisimman puhtaiksi. Sitten alkaakin namien ja kaksoiskäskyjen karsiminen. Kyllä tämä jos jokin on taas taito- ja tekniikkalaji. Mihinköhän minä olen pääni pistänyt. No Tainan mukaan ei ole mitään hätää ja toisaalta kai tämä tästä.

Olemme tuossa harjoitelleet kovasti hampaiden katsomista. Nyt on kaksi tosin tuttua kouluttajaa katsonut Aksun hampaita ja pienen epäluulon jälkeen homma on onnistunut hyvin. Nyt vain pitäisi alkaa opetella malttia odottaa, että Aksu huomioidaan. Se kun on vielä hieman vaiheessa...

Paikalla makuu niin ryhmässä kuin yksin on sujunut virheettömästi, tähän päivään asti. Tässäkin olen jostain kumman syystä opetellut sanomaan maahan ja sen jälkeen paikka. Olin jo palaamassa Aksun luokse, kun Manta juoksenteli innoissaan vähän matkan päässä. Sinnepä jätkä lähti, kuin ammuttu. No korjatessa hommat meni hyvin ja nyt vain totesimme, että pitää alkaa harjoitella sitä, että ryhmässä koira voi tosiaan hilpaista naaman edestä. Muuten en usko, että tuosta tulee mitään ongelmia. Aksu kumma kyllä ei ota häiriötä toisista koirista treenatessa vaikka muuten se onkin aivan vauhkona, kun lähellä on yksikin koira.

Seuraaminen niin kytkettynä kuin vapaana tuntuu toimivan hyvin. Vasemmallekin osaamme kääntyä, tosin pitäisi itse ottaa terävämpi kulma. Tänään kokeiltiin ensimmäisen kerran käskyttämistä. Aksu hieman hämääntyy toisen lähellä olosta ja siitä, että joku kulkee mukana. No tätäkin voi harjoitella. Liian usein joudun edelleen "piristämään" poikaa uusintakäskyllä. Siitä ja namien syötöstä on päästävä eroon. Nyt olen hieman vähentänyt nameja, mutta sillä osalla ei vielä ole kiire. Seuraamiset vain lyhyemmiksi, niin eiköhän se siitä. Juokseminen on mielettömän hienoa, yksi lempiliikkeistä. Tässä me olemme edistyneet hienosti.

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä alkaa olla melko varmaa, joudun vielä hidastamaan ja ongelmana on, että Aksu menee hieman turhan rauhallisesti maahan. Sitä alammekin seuraavaksi hiomaan, reippaita vierellä kävelyitä nopealla käsiavustuksella maahan. Sitten jatketaan matkaa. Mutta siitä olen ylpeä, että ilmeisesti sen verran isoratas on pyörähtänyt, että nyt tajutaan mitä pitää tehdä.

Vau, tänään saimme sitten ensimmäiset riemukkaat luoksetulot. Vihdoinkin vauhtia! Olimme juuri ottaneet seuraamista juoksemisella ja siitä lähes suoraan paikalla olon ja huomasin itsekin, että kävelin nopeammin ja äänensävyni oli aivan eri. Ehkä olen ollut liian flegmaattinen itse koko hommassa. Nyt otin suoraan eteen käskyllä, ehkä me kuitenkin harjoittelemme tuota sivulle menoa. Ongelmana on vielä on se, että joudun sivulle menossa antamaan käsiavusteen. Namin tässä voisi jättää pois.

Meillä on edelleen suuria ongelmia seisomisessa seuraamisen yhteydessä. Aksu kyllä pysähtyy, tosin minun pitää hiljentää. Mutta. Paikalla se ei malta oikein olla. Vaan sitä helposti otetaan ylimääräisiä epävarmoja askelia tai mennään istumaan. Edistystä on kuitenkin tapahtunut ja kai sitä vaan pitää hinkata ja toistaa, jotta kakara tajuaa, mitä seisominen on.

Hyppy sujuu varsin mallikelvosti, lähes aina. Paljon me ei tuota olla otettukaan. Aksu kääntyy itsestään seisomaan oikealle paikalle, mutta tässäkin jälleen tuo paikallaan olo on ollut ongelma.

Mutta hienosäätöhän tämä on vielä paljoltikin. Toisaalta on meillä aikaakin. Vielä. Yksi erittäin positiivinen puoli on se, että vihdoin tänään tajusin miten saan viritettyä Aksun oikeaan vireeseen. Laittamalla ennen treenejä odottamaan yksin kentän reunalle. Vitsi mikä into siihen verrattuna, että suoraan menisimme. Samoin nyt olemme aina treenin jälkeen leikkineet ja luulen, että pikkuhiljaa Aksu alkaa yhdistää nämä yhteen ja siitä tulee rutiini.

Mutta jotta kaikki ei olisi hyvin ja liian helppoa. Meillä on ruvettu karkailemaan! Niin toisia koiria kohtaan kuin ihmisiä. Eikä korvia ole missään. Ajattelin tehdä kolinapurkin ja lavastaa muutaman tilanteen. Kun Aksu lähtee jonkun luo, niin tämä joku heittää purkilla Aksua. jos se yhdistäisi karkaamisen epämiellyttäväksi kokemukseksi. Samoin itse aion ottaa purkin ja olla melko armoton.