Alokasluokan säännöt

Luoksepäästävyys

Tarkoitus: Koiralle vieras ihminen voi lähestyä ja käsitellä koiraa
vaikeuksitta ohjaajan ollessa läsnä.
Suoritusohje: Ryhmäliike, jossa koira ja ohjaaja ovat heille osoitetussa paikassa rivissä. Koira on kytkettynä ja joko istuu tai seisoo ohjaajan vasemmalla puolella. Tuomari lähestyy koiraa edestä ja käsittelee koiraa. Kaikkien on osallistuttava luoksepäästävyyteen.

Aksu päästää ihmiset rauhassa luokse, hieman tuntuu tuo into olevan vastaanmenoon, mutta käskyllä malttaa. Tässä en edes käytä nameja. Suurin ongelma oli se, että kentällä ei viimeksi antanut ohjaajan katsoa lainkaan hampaita ei vaikka kuinka olisi maanitellut, pitänyt paikalla tai mitä tahansa. Siinä on työsarkaa, että pelon saa pois. Kai Aksu sitten yhdistää hampaiden katsomisen eläinlääkäriin ja kipuun.

ALO – 2 Paikalla makaaminen
Käskyt: maahan – paikka – istu
Tarkoitus: Ryhmäliike (3–8 koiraa), jossa koiran tulee pysyä paikallaan 2 minuutin ajan ohjaajan poistuessa sen luota.
Suoritusohje: Koirat ovat rivissä n. 3 m:n välein. Ohjaajat käskevät koirat maahan ja poistuvat heille osoitettuun paikkaan noin 20 m:n päähän koirista. Koirien tulee maata valppaina rintamasuunnassa ja molemmat kyynärpäät maassa. Ajan tultua täyteen ohjaajat palaavat koirien viereen ja käskevät koirat perusasentoon. Suoritusaika alkaa, kun ohjaajat ovat paikallaan määrätyllä etäisyydellä koirista koiriin päin kääntyneinä. Arvostelu alkaa, kun ohjaajat komentavat koirat maahan ja päättyy perusasentoon.

Tästä en usko muodostuvan ongelmaa. Aksu kykenee jo nyt maata kaksi minuuttia paikoillaan, rivissä onnistui hyvin lyhyempi aika syksyllä, nyt ei ole kokeiltukaan. Tosin silloinkin tämä oli helppo liike ja onhan tuossa ollut jos minkälaisia häiriöitä.

ALO – 3 Seuraaminen kytkettynä
Käskyt: seuraa
”Seuraa”–käskyn saa toistaa liikkeelle lähdettäessä ja nopeutta muutettaessa, mutta ei kuitenkaan pysähdyksissä eikä käännöksissä. Tarkoitus: Koira seuraa ohjaajaa tämän vasemmalla puolella taluttimen kiristymättä.
Suoritusohje: Tuomari tai liikkeenohjaaja ohjaa koirakkoa kulkemaan tietyn seuraamiskaavion mukaisesti. Kaavio sisältää käännöksiä oikeaan ja vasempaan, täyskäännöksiä ja pysähdyksiä kävelyosuudessa sekä juoksuosuuden. Suoritukseen ei sisälly hidasta käyntiä. Pysähdyttäessä 25 koiran tulee istuutua perusasentoon ilman erillistä käskyä. Ohjaajan tulee pitää koiran talutinta siten, ettei talutin muodosta pakotetta vaikka koira hieman poikkeaa toivotusta seuraamispaikasta.

Seuraamista olemme harjoitelleet vain nameilla, jotta tuo kontakti saadaan pysymään kauniina. Tosin aivan lyhyitä pätkiä satunnaisesti olen ottanut ilman, että nameja on edes mukana, kyllä se kehu aika hyvin riittää. En ole vielä pitänyt kiirettä. Matkaa on nyt melko hyvin kyetty pidentämään. Taluttimesta Aksu ei edes välitä, me kun ollaan pääsääntöisesti treenattu vapaana. Kaaviota en ole koskaan ottanut, mutta käännökset sujuu hyvin, ehkä tuo vasen on hieman vaikeampi, tosin minunkin pitäisi oppia kääntymään luontevasti. Seuraaminen on nättiä, ehkä hieman vinoa. Juoksu onnistuu hyvin, välillä Aksu jättäytyy alussa taakse, mutta korjaa hyvin paikan itsestään. Pysähdyksessä sivulle istuminen tulee luonteikkaasti. Kunhan vain itse muistaisi oikean ja vasemman oikein. Pitäisi kai katsoa mitä tuo kaavio yleensä on. Mistäköhän senkin löytää ja kai nuo käännökset ja juoksut käskytetään erikseen, enhän minä muista, jos alussa vaan kerrotaan. 

ALO – 4 Seuraaminen taluttimetta
Käskyt: seuraa ”Seuraa”–käskyn saa toistaa liikkeelle lähdettäessä ja nopeuttamuutettaessa, mutta ei kuitenkaan pysähdyksissä eikä käännöksissä.
Tarkoitus: Koira seuraa taluttimetta ohjaajaa tämän vasemmalla puolella.
Suoritusohje: Tuomari tai liikkeenohjaaja ohjaa koirakkoa kulkemaan tietyn seuraamiskaavion mukaisesti. Kaavio sisältää käännöksiä oikeaan ja vasempaan, täyskäännöksiä ja pysähdyksiä kävelyosuudessa sekä juoksuosuuden. Suoritukseen ei sisälly hidasta käyntiä. Pysähdyttäessä koiran tulee istuutua perusasentoon ilman erillistä käskyä.

Meillä on ihan sama seurataanko ilman hihnaa vai hihnan kanssa. Vaikka ehkä joskus tekisi mieli lähteä moikkaamaan kaveria niin treenatessa Aksu ei ole vielä ainakaan sitä tehnyt.

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä
Käskyt: seuraa – maahan – istu
Tarkoitus: Koira menee käskyn saatuaan nopeasti ja liikkeen suuntaisesti maahan ja pysyy paikallaan ohjaajan jatkaessa kulkuaan ja palatessa takaisin koiran viereen.
Suoritusohje: Liike alkaa seuraamisella (n. 10 m), jonka jälkeen ohjaaja käskee koiran maahan jatkaen itse kulkuaan (n. 10 m). Ohjaaja palaa koiran viereen ja käskee sen perusasentoon.

No jaa, täytyy myöntää, että minä edelleen joudun lähes pysähtymään, jotta kakara menee maahan. Kyllä se sinne jää, mutta epävarmasti. Treeniä treenin perään.

ALO – 6 Luoksetulo
Käskyt: paikka – (tänne) – sivulle
Tarkoitus: Koira tulee kutsusta nopeasti ohjaajan luokse.
Suoritusohje: Ohjaaja jättää koiran istumaan poistuessaan sen luota hänelle osoitettuun paikkaan (n. 15 m) ja kutsuu koiran luokseen perusasentoon. Koiran on tultava ripeästi ja suoraan ohjaajan luo. Kutsuttaessa koiraa koiran nimen liittäminen kutsuun on sallittua.

Sellaista jolkotteluahan tämä on. Hienosti odottaa kun lähden, tässä ei ollutkaan odotusaikaa, hassu juttu. Me kun ollaan harjoiteltu sitä kahta minuuttia. Tulee heti ensimmäisestä käskystä, mutta melko kiireettömästi. Olemme treenanneet sekä suoraan sivulle ja eteen. Sivulle tulo onnistuu todella mallikkaasti. Eteen tulossa tuppaa tuo namikäsi ohjaamaan istumista. 

ALO – 7 Seisominen seuraamisen yhteydessä
Käskyt: seuraa – seiso – istu
Tarkoitus: Koira pysähtyy käskyn saatuaan nopeasti ja liikkeen suuntaisesti seisomaan ja pysyy paikallaan ohjaajan jatkaessa kulkuaan ja palatessa takaisin koiran viereen.
Suoritusohje: Liike alkaa seuraamisella (n. 10 m), jonka jälkeen ohjaaja käskee koiran seisomaan jatkaen itse kulkuaan (n. 10 m). Ohjaaja palaa koiran viereen ja käskee sen perusasentoon.

Tämä on hassu juttu kanssa. Aluksi pysähtyi mallikelvosti, tosin liikkeestä seuraamisen yhteydessä tuo paikka on jotenkin luontevampi, saakohan käskysanat olla mitä tahansa? Nyt on pari kertaa tupannut tulla varovaisia askeleita, joten olen palannut reilusti taaksepäin. Jälleen treenaamista....

ALO – 8 Estehyppy
Käskyt: hyppy – seiso – istu
Tarkoitus: Koira hyppää ohjaajan käskystä esteen yli.
Suoritusohje: Ohjaaja käskee koiran hyppäämään esteen yli itsestään poispäin ja käskee koiran seisomaan esteen toisella puolella. Ohjaaja kiertää esteen ja asettuu koiran viereen ja käskee sen luvan saatuaan perusasentoon. Esteen korkeuden tulee olla noin koiran säkäkorkeus.

Hävetäkseni täytyy myöntää, että meillä este juuttui talveksi lumikinokseen ja siihen ei ole koskettu sitten lokakuun. Silloin liike onnistui mallikelvosti. Aksu hyppäsi käskystä tuon oman säkäkorkeutensa jopa kääntyi itsestään ja jäi seisomaan. Tosin pari pientä askelta taisi ottaa välillä. Mutta en epäile yhtään, sillä tämä taitaa olla yksi niistä mukavimmista suorituksista.

Näin katsottuna tuo alokastoko ei nyt niin kamalan vaikealta tunnu. Saakohan noita käskyjä vaihtaa, meillä kun sivulle on sivu ja liikkeestä seisominen on paikka jne. Kai se onnistuu. Rokotetaankohan kuinka paljon kaksoiskäskystä, ei kai sitä hylätä tai jotain?

Täytyy alkaa tämän mukaan päivitellä treenejä, jos sitten muistaisi itsekin nuo liikkeet... Pahin este taitaa tällä hetkellä olla tuo hampaiden katsominen, vitsi kun se onnistui vielä syksyllä hyvin. Nyt vaan pitää antaa aluksi jokaisen ohjaajan antaa silitellä hampaiden kohdasta Aksua kehuen ja syötellen ja sitten pikkuhiljaa totutella varsinaiseen katsomiseen. Eiköhän se siitä. No ei nuo meidän liikkeestä pysähtymisetkään mallikelpoja ole. Pitänee unohtaa kokonaan vähäksi aikaa tuo liikkeestä istuminen ja treenata seisomista aivan erikseen enemmän. Se hyvä puoli tässä on, että Aksu ei arkaile toisia koiria eikä kyllä yritä mennä niiden lähellekään, me kun ei olla ketään päästetty kentällä moikkaamaan.

Mutta keskeneräisiä me ollaan kaikella tavalla.... Harmi, Aksusta kun tosiaan olisi ollut jo 10-kuisena kisoihin tai okei kyllä tuo sairastuminen vaikutti ja paljon. Jos nyt joku tätä enää lukee niin neuvoa ja kommentoida saa!