Keskiviikkona olimme jälleen raunioilla. Tällä kertaa oli aivan puhtaita tuuliharjoituksia eli Aksu vapaana kulkemassa minun kanssani saamani ohjeiden mukaan. Hienostihan tuo kakara ihmiset tälläkin tavalla löytää, ekat helpot löyty nopeasti ja suorasti. Hieman meinasi jäljestää, mikä kuulemma on vain hyvä juttu (Aksusta saa kuulemma treenattua vielä jälkikoirankin). Minulle tuo rauniotyöskentelyn avaaminen vie näköjään hieman aikaa, siellä kun kuulemma jäljestäminen ei ole täysin kiellettyä).

Oli sitten viimeisen haun jälkeen kysyttävä, että ihanko oikeasti tuokin meni hyvin, minusta kun kakara sinkoili sinne tänne ja kulki pitkin poikin löytämättä yhtään mitään. Kyllä kuulemma onnistui oikein hyvin, viimeinen treeni kuulemma oli treenausta koiran ohjaukseen. Kuulemma Aksu sai hajun jo kauempaa ja yritti tarkentaa sitä, mutta kun me kuljimme poispäin Aksu lähti seuraamaan meitä ilman eri käskyä, aivan kuten koiran pitääkin (tälläisillä harjoituksilla opetetaan koira jatkamaan työskentelyä ohjaajan johdossa). Toisen kerran Aksu sai hajun alhaalta, mutta ilmeisesti Aksu ei kulkenut samassa suunnassa kuin minä niin jälleen paineistettiin ja kutsuttiin Aksu hajulta pois ja tarkennettiin alue toista kautta. Sittenhän tuo maalimies löytyikin. Tämä ei oikein avautunut minulle, mutta  jotenkin näin ne viisaat minulle selitti. Ehkä minäkin joskus saan sen hehkulampun syttymään. Minulle treeni kertoi sen, että Aksulla on mieletön työinto eikä nuo ylimääräiset keskeytykset tuo epävarmuutta.

Palautetta sitten tosiaan saatiin... Aksu kyllä kuulemma osaa homman oikein hyvin, mutta siellä toisessa päässä sitten onkin oppimisen varaa (yllätys). Minä kuulemma en anna Aksun työskennellä rauhassa vaan käskytän liikaa. Tämä oli ensimmäinen reagtioharjoitus enkä luottanut siihen, että Aksu olisi kiinnostunut vain työskentelemisestä. Haussa, kun on opetettu, että jos koira haahuilee liikaa tai kiertelee ympäri niin koira kutsutaan takaisin, niin kai sitä automaattisesti ohjaa koiraa tulemaan perässä. Edelleen on hirmu vaikeaa sisäistää se, että koira tosiaan voi parikin minuuttia juosta tarkentamassa aluetta kulkien edestakaisin ja että se on vielä sallittua ja hienoa työskentelyä.

Toinen vielä suurempi ongelma on, että en osaa katsoa, milloin Aksu saa ensimmäisen hajun. Odotan kauhulla sitä, kun pitäisi alkaa tuulensuuntaa miettimään ja sitä, mistä kannattaa lähettää koiransa. Tuo on nyt muutoinkin vaikeaa, mutta raunioilla tuuli kiertää eri paikoissa eri tavalla ja yleensä muuttaa helposti suuntaa, joka sitten tekee vielä vaikeammaksi miettiä asiaa piilojen kannalta. No tätä kurssia on nyt kaksi kertaa jäljellä, joten vielä ei niin pitkälle tarvitse miettiä. Jos sitten päästään jatkokurssille niin palataan kupille.