PPK haku 9.6 Sääksjärvi

3 maalimiestä, 1-2 palkkana mahapullia, 3 leikki. Kaikki mm toivat Aksun keskilinjalle, tavoite vahvistaa mm-motivaatiota. 

Paikalle saapuminen alkaa toimia. Saavuttaessa alueelle, otin Aksun sivulle, irrotin hihnan, odotin kutsua ja kuljimme "yhdessä". Ei karannut, mutta jouduin pari kertaa korjaamaan kulkemista. Tavoite oppia kulkemaan ilman käskyjä aivan minun tuntumassa. Hyvä maltti keskilinjalla.

1. mm valmiina n. 30 m vasemmassa etukulmassa. Lähti hyvin, kaarsi tarkastamaan lähellä olevan pahvilaatikon, meni suoraan maalimiehelle. Hyvä, pitkä haukkusarja, Henkka lopetti haukun täydellisesti! Tuli innokkaasti syötellen keskilinjalle.

2. mm valmiina 50 m vaikeassa maastossa. Oma moka, en muistanut ohjeita. Tarkoitus oli ottaa hei-huudolla, unohdin sen itse ja lähetin koiran, mutta Aksu ei irronnut hyvin vaan lähti vinoon (onneksi), kutsuin takaisin ja sain otettua hei-huudon. Aksu lähti kuin salama, todella innokkaat haukut ja mahapullat kelpasi. Ei ajatustakaan jättää maalimiestä.

3. mm vastapäätä 30 mm. Innokas lähtö, haukku hieman katkonainen (ilmeisesti jano, kun köhi ja vesi maistui jälkikäteen). Aluksi ei meinnannut leikkiä, kun etsi namia, mutta innostui sitten Miian houkutuksesta. Ei kuitenkaan syttynyt patukkaan samoin kuin aiemmin.   

Hienosti meni kaikenkaikkiaan, innokasta työskentelyä ja hyvä kontakti minuun. Treenien jälkeen Henkka avusti meitä esineenhaussa. Pidin Aksun metsässä kiinni, kun Henkka houkutteli Aksua heiluttamalla hanskaa, käveli muutaman askeleen ja heitti metsään. Henkka tuli alueelta ja minä lähetin Aksun. Aksu haki innokkaasti, mutta kehuista räkäisi hanskan pari askelta ennen minua. Toistimme harjoituksen siten, että minä vein Aksun pois alueelta, Henkka vei Hanskan ja tulimme takaisin. Lähetin Aksun ja yhtä innokkaasti poika haki hanskan kuin aiemminkin.

PKY esine ja haku 4.6 Pälkäne 

Ensin esineruutu. Aksulle vain yksi vieras esine, jota oli käytetty muillakin koirilla ennen Aksua. Houkuttelu Aksun nähdessä. Esine vietiin n. 20 m. Lähetin Aksun ja Aksu toi esineen innokkaasti, josta palkkasin kunnon leikillä ja juoksulla autoon.

Hakualue oli uusi meille. 5 mm. Tarkoituksella rikoimme aiempaa treenikaavaa motivaation lisäämiseksi.

1 ja 2 mm valmiina etukulmissa. Aksu kulki vapaana hyvin! Ilmoittautuminen onnistui. Lähetys 1 mm hyvä, teki kaarron, mutta korjasi itse, kunnon haukut, namipalkka. Kulku keskilinjalle oli hyvää!

2 mm lähetys onnistui, mm piilossa roskiksen takana. Epävarma, katkonainen haukku, mm haukutti vaikka minä olin jo paikalla, Aksu otti siitä vielä enemmän paineita ja pyysi apua, sanoin palkkaa vaan ja no mm palkkasi tauon aikana. Seuraavan kerran parempi ohjeistus, (uusi, kokematon mm)! Jos haukku katkonaista sitä tuetaan hyvä-sanalla ja heti, kun paranee palkkaus, ei pitkitetä tilannetta. Kulku keskilinjalle oli vaikeaa, Aksu kävi kierroksilla ja näki, että pasmat oli sekaisin. Komensin luokse melko tiukasti ja pidin namien avulla vierellä, keskilinjalla kehuin ja rauhoitin tilanteen.

3 mm n. 50 m hyvin lähti suoraan maalimiehelle, kunnon haukut. Suunnitelman mukaan Mara toi Aksun nameilla. Toimi hyvin. 

4 mm 40 m hienosti malttoi edetä keskilinjalla. Hyvä lähtö, haukut ok, hain Aksun. Kulkiessa keskilinjalle Aksu haistoi seuraavan maalimiehen, mutta malttoi kulkea minun kanssa ja odottaa keskilinjalla!

5 mm hieman näkyvissä n. 20 m. Aksu näki mm, annoin sen odottaa ennenkuin lähetin ja lähtö oli nopea ja suora. Hyvät haukut! Aksu innostui leikkimään kunnolla. 

PPK esine 3.6. Kangasala

Persiilleen meni.

Reaktioharjoitus, tarkoitus, että ohjaaja kulkee koiran kanssa ja pudottaa kesken matkaa esineen ja jatkaa koiran kanssa matkaa. Käännytään ja lähetetään koira hakemaan esine.

Kuvittelin tämän olevan Aksulle helppo juttu, tämän kaltaisia kun teimme joskus aikoinaan, mutta Aksu on unohtanut ne ja itse mokasin, kun en sisäistänyt juttua ja tehnyt sitä riittävän helpoksi koiran tasoon nähden. Harmittaa! 

Tiputin esineen, olisi pitänyt pitää Aksusta kiinni ja tehdä esineen tiputtamisesta kiva juttu, mutta tein sen eleettömästi ja Aksu kuitenkin näki, yritti ottaa esineen, mutta estin sen odota sanalla ja mennään. Joten kun käännyimme ja lähetin Aksu ei tajunnut, että esine pitäisi hakea. Tämän jälkeen se vältti esineenhakemista kokonaan. Saimme korjattua treenin jotenkin...

Varsinainen esineruutu. Otimme täysin samanlaisen treenin, minkälaisia olemme kotona harjoitelleet tai oikeastaan helpomman. Aksu näki, kun Lili vei esineen, jonka jälkeen lähetin. Aksu lähti hyvin, mutta väisti esineen enkä saanut sitä tuomaan sitä. Loppuviimein ei Kaarinan houkutteluleikitkään, esineenheittelyt jne. juuri auttaneet. Kolmannella yrityksellä saimme Aksun ottamaan yhden esineen suuhun ja sain sen palkattua siitä. Minä olin liian hidas reagoimaan enkä osannut innostaa riittävästi. Jälkeenpäin mietin, että kotona esineruudussa olen paljon rennompi ja leikimme enemmän. Kokeilin vielä kaikkien lähdettyä omaa esinettä, vein sen paikalle, otin Aksun autosta ja lähetin. Kaikki sujui hyvin, Aksu toi esineen innokkaasti. 

Poika meni lukkoon aiemmasta reagtioharjoituksesta, 1. esineruututreeni syksyn jälkeen ryhmällä ja kaikki oli vieraita esineitä. No tätä korjataan. 

PPK 27.6. haku, Kangasala

(pitäisiköhän näitä kirjata useammin...)

Treenit muuten ok, mutta mm-motivaatio oli heikossa. Aksu kulki minun kanssa todella hyvin, otti kontaktia, ei yrittänyt karata, haukkui hyvin. Kaikilla maalimiehillä Aksu oli jo lopettanut haukun, kun minä saavuin paikalle, mutta se söi vielä. Yhdellä syöminen jäi kesken, kun tulin lähelle. Kahdella se hotkaisi ruuan ja selkeästi mm ei ollut innostava ja Kaarinallakin oli töitä saada Aksu rauhassa leikkimään, kun tulin lähelle. Hauska nähdä, että Aksu pitää minusta enemmän metsässä kuin maalimiehistä.

Seuraavilla kerroilla, maalimiehet tehdään mielenkiintoisimmiksi, Aksua  kehutaan, se tuodaan keskilinjalle ja ruokapalkkaa parannetaan, nyt kun taas saadaan syödäkin...